Эртең мененки тамак абдан маанилүү. Ага көңүл бурбоо абдан туура эмес. Ал эми сөз сиңирүү көйгөйлөрү жөнүндө гана эмес, нерв жана эндокриндик системалар жөнүндө да болуп жатат. Ойгонгондон кийин ашказан тамактанууга даярданат – ашказан ширеси жана ферменттер өндүрүлөт. Эч кандай учурда аны бир чыны кофе менен “алдабаңыз”!
Эртең мененки туура тамактануунун 5 эрежеси:
1. Ойгонгондон кийин бир сааттын ичинде эртең мененки тамакты жегенге аракет кылыңыз.
2. Эртең мененки тамактын алдында гимнастика же көнүгүү жасоо пайдалуу. Бир стакан жылуу суу ичиңиз.
3. Ден соолукка пайдалуу эртең мененки тамакка белоктор, углеводдор, майлар жана клетчаткалар камтылган тамактар кириши керек.
4. Эртең мененки тамакка эң пайдалуу азыктар:
сууга да, сүткө да бышырылган ботко (сулу, гречка, таруу, буудай, жүгөрү, күрүч);
Бүтүндөй дан/бүкүл нан, тост;
Мөмө-жемиштер жана кургатылган жемиштер (алма, банан, шабдалы; кургатылган өрүк, кара өрүк, мейиз);
Сүт азыктары (сүт, йогурт, айран, быштак, ачытылган бышырылган сүт);
Белоктор (жумуртка, сыр, буурчак өсүмдүктөрү);
Пайдалуу майлар (май/өсүмдүк майы, жаңгактар).
5. Круассандар, булочкалар, бир кесим торт – акылга сыярлык өлчөмдө болсо гана болот.
Эртең мененки тамакка адистер ысык суусундуктарды тандоону сунушташат. Бул жашыл же кара чай, сүт же каймак, чөп чай болушу мүмкүн. Цикорий же арпадан жасалган кофе ичимдиктери. Кофеге жагымсыз ал көз карандылыкты жаратат.