Бал бир гана даамдуу деликатес эмес, өзгөчө кыш мезгилинде баалуу продукт. Бул жерде кышкысын балды колдонуунун кээ бир себептери бар:
Иммундук системаны колдоо: Балдын курамында иммунитетти бекемдөөгө жана денени суук тийүүдөн жана сасык тумоодон сактоого жардам берген антиоксиданттар жана фитонциддер бар. Иммундук системаңызга кам көрүү маанилүү, өзгөчө кыш мезгилинде, вирустар жана бактериялар активдүү болуп турганда зарыл болуп саналат. Балдын сезгенүүгө каршы касиеттери бар, ал кыжырданууну жана тамактын оорусун басаңдата алат. Бул өзгөчө кыш мезгилинде, көп адамдар чүчкүргөндө, жөтөлгөндө жана жогорку дем алуу жолдорунун ооруларынан жапа чеккен учурда абдан маанилүү.
Энергия жана калыбына келтирүү: Бал курамында углеводдор көп болгондуктан табигый энергия булагы болуп саналат. Кышында температура төмөндөгөндө организм жылуулукту сактоо үчүн көбүрөөк энергия коротот. Балды колдонуу кошумча энергияны топтоого жардам берет, бул өзгөчө суук күндөрү пайдалуу.
Азыктандыруучу заттар: Балдын курамында витамин С, калий, кальций, магний жана башкалар сыяктуу витаминдер жана минералдар бар. Алар сөөктөрдүн, жүрөктүн, нерв системасынын жана башка органдардын ден соолугун сактоого жардам берет. Кыш мезгилинде, алар жалпы жыргалчылыкты сактоо үчүн өзгөчө маанилүү болгон жетиштүү азыктарды алуу маанилүү.
Тамак сиңирүүнү жакшыртуу: Балдын курамында тамак сиңирүүсүнө көмөктөшүүчү ферменттер бар.