Ширенин пайдасы:
1. Витаминдер жана минердар.Табигый ширелер, өзгөчө жаңы сыгылган ширелер витамин С (цитрус ширесинде), А витамини (сабиз ширесинде) жана башка маанилүү микроэлементтерге бай.
2. Антиоксиданттар. Көптөгөн жашылча-жемиштерде антиоксиданттар бар, алар организмге эркин радикалдар менен күрөшүүгө жардам берип, картаюу процессин жайлатып, айрым оорулардын рискин азайтат.
3. Иммундук системаны колдоо. Цитрус ширелеринин курамындагы С витамини иммундук системаны колдоп, организмге инфекциялар менен күрөшүүгө жардам берет.
Ширенин зыяны:
1. Канттын курамы жогору. Көптөгөн жемиш ширелеринде, жада калса табигый да, фруктоза көп, ширени көп ичсе, салмак кошууга алып келет. Таңгакталган ширелер көбүнчө кошумча таттуу болот, бул семирүү жана диабет коркунучун жогорулатат.
2. Кычкылдык. Кээ бир ширелер (мисалы, апельсин же помидор) кычкыл болушу мүмкүн, алар ашказанды дүүлүктүрүшү мүмкүн, айрыкча гастрит же башка ичеги-карын оорулары бар адамдарда. Ошондой эле, кычкыл ширелер тиштин эмалына терс таасирин тийгизип, тиштин бузулуу коркунучун жогорулатат.
3. Ашыкча калория. Мөмө-жемиш ширелеринин калориясы жогору болушу мүмкүн, аны ашыкча керектөө салмак кошууга салым кошот