Шабдалы – жумшак, ширелүү эттүү мөмө, шабдалы дарагынын мөмөсү. Мурда жегенге жарамдуу жемиштер үчүн өстүрүлгөн бардык заманбап түрчөлөр жана сорттор (павия, бруньондор, бал жана башкалар) бир түргө – кадимки шабдалыга таандык болгон.
Үлпүлдөк шабдалылар жайдын чыныгы символу болуп саналат жана аларды май айынан сентябрга чейин базардагы күркөлөрдөн тапса болот. Ар кандай сезондук жемиштер сыяктуу эле шабдалы адамдын организмине керектүү витаминдерге жана пайдалуу элементтерге бай. Мындан тышкары, мөмө-жемиштер гана пайда алып келбейт, ошондой эле бадамдын жытын бүдөмүк эске салган жагымдуу жыт менен май алынат.
Шабдалы ачкачылыкты жакшы кандырат жана тамак сиңирүүсүнө көмөктөшөт. Курамында калий жана магний көп болгондуктан, шабдалы аз кандуулук, жүрөк оорулары жана стресске пайдалуу. Шабдалы жана анын ширеси катуу оорудан айыкканда сунушталат. Шабдалы бырыштардын жана кары тактардын пайда болушунун алдын алуу менен теринин жаштыгын сактоого жардам берет.