Окумуштуулар жакшыраак тамактануу менен байланышкан гендерди аныкташты жана аларды рактан тартып жогорку кан басымга чейин ар кандай ооруларды дарылоодо колдонула турган фармацевтикалык препараттарды өндүрүү үчүн колдонушат.
Чиа уруктары азыктык баалуулугунан улам акыркы жылдары кеңири көңүл бургандыктан, изилдөөчүлөр тобу деталдуу молекулярдык анализ жүргүзүшкөн.
Чиа, мисалы, күрүч, буудай жана жүгөрүдөн айырмаланып, салттуу түрдө илимий мааниге ээ болбогон, майда түшүм болуп эсептелет. Бирок анын артыкчылыгы (азыктык баалуулугунан тышкары) көптөгөн салттуу дан эгиндерин өстүрүүгө жараксыз чет жерлерде өсө алат.
Чианын курамындагы көп тойбогон май кислоталары жүрөк-кан тамырлардын ден соолугун жана холестериндин деңгээлин жакшыртат, ошондой эле ракка каршы касиетке ээ.