Уксус – бул алма спирти же башка ачытылуучу азыктар сыяктуу ар кандай чийки заттардан уксус ачытуу процессинде пайда болгон кислоталуу суюк продукт болуп саналат. Көбүнчө маринаддарда, соустарда жана консерваларда тамак жасоодо, ошондой эле тазалоо сыяктуу тиричилик максаттарында колдонулат.
Уксус бир нече потенциалдуу пайдалуу касиеттерге ээ:
1. Кулинардык колдонуу: тамак жасоодо, ошондой эле маринаддарда жана соустарда идиштерге даам жана жыт кошуу үчүн колдонулат.
2. Микробго каршы касиеттери: Уксус бактериялардын айрым түрлөрүн өлтүрүүчү касиетке ээ жана тамак-ашты сактоо үчүн колдонсо болот.
3. Аш болумдуу заттардын сиңүүсүн жакшыртуу: айрым изилдөөлөр көрсөткөндөй, уксус ичүү углеводдорду ичкенден кийин кандагы кантты азайтууга жардам берет.
Буга карабастан, уксус кислоталуу зат экендигин жана туура эмес же көп өлчөмдө колдонулса, дүүлүктүрүп же күйүп кетиши мүмкүн экендигин унутпаш керек.