Туура тамактануу организмдин жеке муктаждыктарына ылайык белок, углевод, май, витаминдер жана минералдар сыяктуу бардык керектүү азыктарды тең салмактуу колдонууну камтыйт. Ошондой эле кайра иштетилген тамак-аштарды колдонууну чектөө, кантты жана тузду азайтуу жана жетиштүү суу ичүү дегенди билдирет.
Туура тамактануу бир катар негизги принциптерди камтыйт:
1. Ар түрдүүлүк: бардык керектүү азыктарды алуу үчүн тамак-аштын кеңири спектрин кошуңуз.
2. Баланс: тамагыңыздагы белоктун, углеводдун жана майдын катышын эске алыңыз. Жашылча-жемиштерди, дан эгиндерин, белок азыктарын жана пайдалуу майларды жетиштүү өлчөмдө керектөө.
3. Чаралар: ашыкча тамактанбоо жана салмакты сактоо үчүн порциянын өлчөмүн көзөмөлдөңүз.
4. Минималдуу иштетилген азыктар: табигый жана аз иштетилген тамак-аштарды Жактырыңыз, анткени аларда аш болумдуу заттар көп жана кант менен туз аз кошулат.
5. Тамактануу: витаминдерге, минералдарга жана антиоксиданттарга бай азыктарды тандап, тамак-аштын азыктуулугун эске алыңыз.