Ар бир тамактан кийин тиште калдыктар калат. Эгерде сиз аны алып салбасаңыз, анда убакыттын өтүшү менен ал сагыздын астына кирип катып калат. Тиш тактасынын негизги коркунучу – бактериялар. Алар кариеске жана тиштин сезгенүүсүнө алып келет.
Эгерде сиз тиштериңизди тазалабасаңыз, микроорганизмдер өздөрүн ушунчалык ыңгайлуу сезип, үчүнчү күнү ооз көңдөйүндөгү бактериялар жайылып кетет. Бул бактериялардын баары акырындык менен эмалды жок кыла турган кислоталарды бөлүп чыгара башташат. Бул инфекциянын тишке кирип кетишине мүмкүндүк берет жана тиштин кариеси башталат. Тиштердин түсү өзгөрөт.
Кантип тиштерди туура жууш керек?
- Горизонталдуу щетка абалы менен тиш жууш керек эмес.
- Тишти тез-тез жууп коюу тиштин эмалын кетирет, андыктан оозду таза жана дени сак кармоо үчүн күнүнө 2 жолу жетиштүү.
- Тишти жууп жатканда щеткага басым жасабоо керек, анткени бул сиздин тишиңизге эле эмес, тиш эмалына да зыян келтириши мүмкүн.