Таттууну көп жесеңиз, ден соолукка терс таасирин тийгизиши мүмкүн:
1. Семирүү коркунучу жогорулайт: канттуулугу жогору тамак-аштар адатта калорияга бай, бул ашыкча салмактын топтолушуна жана семирүүнүн өнүгүшүнө алып келиши мүмкүн.
2. Кант диабетинин өнүгүү коркунучу: кантты көп ичүү кандагы канттын деңгээлин көтөрүп, 2-типтеги кант диабетине чалдыгуу коркунучун жогорулатышы мүмкүн.
3. Тиштин кариес коркунучу жогорулайт: кант тиштин чиришинин негизги себеби болуп саналат, анткени ал ооз көңдөйүндө кислотанын пайда болушуна өбөлгө түзөт, бул тиштин эмалын бузат.
4. Жүрөк-кан тамыр ооруларынын көбөйүү коркунучу: ашыкча шекерди колдонуу холестеролду көбөйтүп, атеросклероз жана гипертония сыяктуу жүрөк-кан тамыр ооруларына чалдыгуу коркунучун жогорулатат.
5. Мүмкүн болгон тамак сиңирүү көйгөйлөрү: канттуу тамактарды көп колдонуу зарна, шишик жана диарея сыяктуу тамак сиңирүү көйгөйлөрүн жаратышы мүмкүн.
Жалпысынан алганда, ден соолукка терс таасирин тийгизбөө үчүн дени сак жана тең салмактуу диетанын бир бөлүгү катары канттуу тамактарды ченеми менен колдонуу маанилүү.