Сарымсак тамак жасоодо жана элдик медицинада кеңири колдонулган өсүмдүк. Бул пияз тукумуна таандык жана анын мүнөздүү жыты жана даамы менен белгилүү болуп саналат.
Сарымсактын пайдасы:
1. Иммундук колдоо: Сарымсактын курамында иммундук системаны бекемдөөгө жардам берүүчү антибактериалдык жана вируска каршы касиетке ээ болгон аллицин кошулмасы бар.
2. Жүрөк-кан тамырды коргоо: Сарымсак жеш холестеролду жана кан басымды төмөндөтүшү мүмкүн, бул өз кезегинде жүрөк-кан тамыр ооруларынын тобокелчилигин азайтат.
3. Антиоксидант касиеттери: Сарымсак антиоксидантка бай, алар эркин радикалдар менен күрөшүп, клеткаларды зыяндан коргойт.
4. Сезгенүүгө каршы: Сарымсак денедеги сезгенүүнү азайтууга жардам берет.
5. Тамак сиңирүүнү колдоо: Сарымсакты үзгүлтүксүз колдонуу тамак сиңирүүнү жакшыртат жана кээ бир ашказан-ичеги-карын ооруларын алдын алат.
Белгилей кетчү нерсе, сарымсакка болгон реакция ар бир адамда ар кандай болот жана аны жеген кээ бир адамдарда ашказандын кыжырдануусун пайда кылышы мүмкүн.