Пияз – ар кандай тамактарды даярдоо үчүн тамак жасоодо көп колдонулган даамдуу жана пайдалуу жашылча болуп саналат. Ал көптөгөн тамактарга даам жана даам кошуп, ден соолукка пайдалуу витаминдер менен минералдарды берет.
Пияз көптөгөн азыктарды камтыйт, анын ичинде Ост жана Тхо6 витаминдери, фолий кислотасы, калий жана марганец. Анын антиоксиданттары клеткаларды бузулуудан сактайт. Ошондой эле пияз холестеролду жана кан басымын төмөндөтүүгө жардам берет. Ошондой эле сезгенүүгө каршы касиетке ээ. Мындан тышкары, ал иммундук системаны чыңдоого жана жүрөктүн ден соолугун сактоого жардам берет.
Албетте, бул жерде пияз жөнүндө үч кызыктуу фактылар бар:
1. Тарыхый мааниси: пияз байыркы египеттиктер жана римдиктер сыяктуу байыркы цивилизациялар тарабынан өстүрүлүп, тамак-ашка колдонулган алгачкы жашылчалардын бири болгон. Ал алардын маданиятында, ашпозчулугунда, атүгүл диний ырым-жырымдарында чоң роль ойногон.
2. Дарылык касиеттери: көптөгөн маданияттарда пияз даамдуу жашылча гана эмес, дары катары да каралат. Антисептикалык касиетинен улам суук тийүү, жөтөл, ал тургай жаралар сыяктуу ар кандай ооруларды дарылоодо колдонулат.
3. Эмоционалдык ден соолукту чыңдайт: изилдөөлөр көрсөткөндөй пиязды жегенде мээдеги серотониндин деңгээли жогорулап, маанай көтөрүлүп, стресс жана тынчсыздануу деңгээли төмөндөйт.