Кызыл калемпирди өтө аз өлчөмдө ичүү керек, ошондо гана денеңизге зыяны тийбейт. Бул тууралуу адистер эскертишти.
Калемпир жемиштери күчтүү антибактериалдык жана антивирустук таасирге ээ – алар зыяндуу бактериялардын 75% га чейин өлтүрүшөт. Иммунитетти жогорулатат, айрыкча ар кандай суук тийүүгө туруштук берет. Чили аз өлчөмдө ичеги-карын жолдорун стимулдап, табитти жогорулатат. Кандагы канттын деңгээлин төмөндөтөт. Көрүүнү жакшыртат. Эндорфиндердин бөлүнүп чыгышын стимулдайт жана уйкусуздук, тынчсыздануу жана депрессия менен күрөшүүгө жардам берет. Жеңил ич алдырма таасири бар. Ашыкча салмак менен күрөшүүдө пайдалуу. Диафоретикалык таасири бар. Кызыл калемпирдин негизинде жасалган патчтар, тундурмалар жана майлар булчуңдардын жана муундардын оорусун басаңдатып, чачтын түшүшүнө каршы колдонулат.
Ачуу колдонуунун пайдасы болгону менен, зыяны да көп. Ал геморройдун кучөтуп жибериши мумкун, жана өнөкөт ооруларды козгойт. Ашказаныны ооруган адамдар маал-маалы менен ачуу тамактарды жегенде зарна, тамак сиңирүү жана карышуу сыяктуу ыңгайсыздыктарды сезишет.