Куурулган тамактар бир нече себептерден улам зыяндуу болушу мүмкүн:
1. Майдын жана калориянын көбөйүшү: Кууруп жатканда тамактар майдын олуттуу көлөмүн сиңирип алат, бул алардын калориялуулугун жогорулатат. Бул ашыкча калория алып, натыйжада, салмак кошууга алып келиши мүмкүн.
2. Зыяндуу заттардын пайда болушу: Кууруп жатканда, өзгөчө жогорку температурада акриламид же полициклдүү ароматтык углеводороддор сыяктуу канцерогендик заттар пайда болушу мүмкүн. Бул заттар ар кандай оорулардын, анын ичинде рактын пайда болуу коркунучу менен байланышкан.
3. Аш болумдуу заттарды жоготуу: Кууроо ысыкка сезгич В витамини жана С витамини сыяктуу кээ бир витаминдердин жана минералдардын жоголушуна алып келиши мүмкүн.
4. Каныккан жана Транс майлар: Сапатсыз майларды (мисалы, транс майларын) колдонуу же кууруу учурунда майды кайра-кайра иштетүү холестериндин деңгээлин жогорулатып, жүрөк ооруларынын рискин жогорулаткан зыяндуу майларды пайда кылышы мүмкүн.
Бирок, эгер сиз ден соолукка пайдалуу майларды (мисалы, зайтун же авокадо) орточо температурада кууруп, майды кайра колдонбосоңуз, бул идиштердин зыяны азыраак болушу мүмкүн.