Курут – Орто Азия элдеринде, өзгөчө көчмөндөр арасында кеңири таралган кургатылган йогурттан жасалган салттуу сүт азыгы. Ал мүнөздүү кычкыл даамга ээ жана көп учурда закуска же ар кандай тамактарга кошумча катары колдонулат.
Куруттун пайдасы:
1. Аш болумдуу заттар: куруттун курамында белок, майлар, углеводдор, витаминдер (өзгөчө В топтору) жана минералдар (кальций, фосфор, темир) бар.
2. Пробиотикалык касиеттери: сүт кислотасы бактерияларынын курамынан улам, курут ичегинин ден-соолугун чыңдап, тамак сиңирүүнү жакшыртат.
3. Узак сактоо мөөнөтү: кургатуу процессинин аркасында курут азыктык касиеттерин жоготпостон узак убакытка сакталат.