Курамында паразиттер бар этти ар бир адам сатып ала алат. Ал тургай тооктун этинде гельминттер көп кездешет.
Эгерде бир тоок, үй өрдөк же үндүк гельминт менен ооруп калса, анда инфекция бул чарбадагы бардык канаттууларда болот. Натыйжада эт буласы гана эмес, ички азыктар жана жумуртка да жабыркайт. Адамдын гельминттеринин инфекциясы инфекцияланган чийки жумуртканы жана жетишсиз термикалык дарылоодон өткөн этти колдонуу аркылуу пайда болот.
Курттардын эң кеңири тараган булагы – үй же жапайы жаныбарлардын эти жана боору. Гельминтоздордун таралышы жагынан өзгөчө коркунучтуу болуп чочконун эти, уй эти, ошондой эле жапайы каман, багыш жана аюунун эти саналат.
Чочконун эти дүйнөдөгү эң көп керектелген азыктардын бири. Ошол эле учурда, анда паразиттер көп кездешет, ошондуктан бул эт өтө коркунучтуу тамак-аш азыктарынын тобуна кирет.
Кылдаттык менен термикалык дарылоо мите курттарды жок кылуунун 100% кепилдиги болуп саналат. Бул бала үчүн тамак даярдоодо өзгөчө маанилүү болуп саналат – балдардын организми абдан аялуу болуп саналат. «Сүт, балык, үй канаттуулары, уй, чочко, козу этинен жасалган тамак-аш азыктарын кууруп, бышырып, жакшы кайнатуу абдан маанилүү.
Этти курт менен жесеңиз эмне болот?
Чийки этте болгон курт жумурткалары уйку безине кирип, натыйжада катуу панкреатитке же боордун ириңдигине алып келиши мүмкүн. Калдыктар глистов абдан уулуу, ошондуктан кесепеттерин жугузуу мүмкүн.
Чала куурулган эттердин бардык туру ден соолугуңузга зыян алып келет. Ошондуктан этти жакшылап кайнатып жегениңиз дурус болот.