Кайсы жашылчалар ден соолукка пайдалуу -тоңдурулганбы же консерваланганбы?

Автор

Консерва тоңдурулган азыктарга караганда көбүрөөк иштетүүнү талап кылат жана аш болумдуулугун азыраак кылат. Бул тууралуу доктор Сурампудинин жазып чыкты.
Анын айтымында консервалоо процесси тамак-аштын ар кандай түрлөрү үчүн өзгөрөт, бирок жалпысынан тамак-аштын узак убакыт бою керектөө үчүн коопсуз болушун камсыз кылган үч негизги кадамды камтыйт.
Тоңдурулган жашылчаларда консерваланган жашылчаларга караганда натрий аз болобу?
Жашылчалар үчүн талап кылынган жылуулук менен дарылоого карабастан, сабиз (жана помидор) процессте А жана Е витаминдерин жакшы сактайт. Наркы жана сактоо мөөнөтү, консерваланган сабиз мыкты болуп саналат.
Тоңдурулган азыктарда витаминдер барбы?
Эреже катары, тоңдурулган азыктар карбонгидрат, белок же майдын курамын өзгөртпөстөн, өзүнүн витаминдерин жана минералдарын сактап калат. Кээ бир учурларда, тоңдурулган тамак-ашта жаңы тамак-ашка караганда витаминдер жана минералдар көп болот. Анткени жаңы азыктар убакыттын өтүшү менен витаминдер менен минералдарды жоготот. Ал эми тоңдурулган азыктар пайдалуу заттарды сактап калат.
Тоңдурулган жашылчалардын кандай пайдасы бар?
Изилдөөлөр көрсөткөндөй, тоңдурулган жашылчалар аш болумдуу заттардын көбүн сактап, кээде кээ бир антиоксиданттар боюнча жаңылардан да ашып кетет. Мисалы, тоңдурулган брокколиде В2 витамини жаңыга караганда көбүрөөк, ал эми тоңдурулган капустада антиоксиданттар көп.

Бөлүшүү:
Next Post

Мыйзамсыз мигранттар үйлөнө албайт

Россиянын Ички иштер министрлигинин биринчи орун басары Александр Горовой «Коммерсант» басылмасына берген маегинде учурда өлкөдө мыйзамсыз жүргөн чет элдиктердин реестри түзүлүп жатканын билдирди. Горовойдун айтымында, реестрге киргизилгенден кийин бул жарандар транспорт каражаттарын башкара албайт, банк кызматтарын пайдалана албайт. Ошондой эле мүлк каттай албайт, нике кура албайт жана ажыраша албайт. Балдарын […]

Сизге жагышы мүмкүн