Жержаңгак-бул буурчак тукумундагы өсүмдүк болуп саналат. Ошондой эле жер жаңгак же арахис дан катары белгилүү. Жержаңгак тамак жасоодо, тамак-аш өндүрүшүндө (мисалы, май жана арахис пастасы) кеңири колдонулат жана белок, май, витамин жана минералдык курамынан улам азыктык баалуулугу жогору.
Арахис көптөгөн себептерден улам пайдалуу жана аш болумдуу азык болуп саналат:
1. Белок жана майлар: Жержаңгакта белок жана дени сак майлар бар, бул аларды Эң сонун энергия булагы кылат.
2. Витаминдер жана минералдар: анда ден соолук үчүн маанилүү болгон со тобундагы витаминдер, Е витамини, магний, фосфор жана цинк бар.
3. Антиоксиданттар: Арахис резвератрол сыяктуу антиоксиданттарга бай, ал сезгенүүгө каршы касиетке ээ болушу мүмкүн.
4. Жүрөктүн саламаттыгы: жержаңгакты үзгүлтүксүз колдонуу холестерол профилинин жакшырышы жана жүрөк-кан тамыр ооруларынын төмөндөшү менен байланыштуу.
5. Салмакты көзөмөлдөө: ден-соолукка пайдалуу майлар жана белоктун курамы токчулук сезимин күчөтөт. Бул табитти жана салмакты башкарууга жардам берет.