Белгилүү болгондой, жайында тамак сиңирүү процесси жайлайт: атмосфералык жылуулуктун таасири астында организм керектүү дене температурасын кармап туруу үчүн энергиянын көп бөлүгүн жумшайт. Натыйжада, ичеги-карын жолдорунун кан менен камсыз болушу төмөндөйт, бул өз кезегинде табиттин төмөндөшүнө, шилекей бөлүп чыгаруунун азайышына, ичегилердин кыймылы начарлап, зат алмашуу процесстери басаңдайт. Ошентип, жайында жүрөккө жана кан тамырларга жүк көбөйөт.
Жогоруда айтылгандардын баары менен, жайкы диета керек:
Денени азыктандырат жана бекемдейт,
“Муздатуу” энергиясын берүү,
Кан айланууну жакшыртуу,
Кандын уюшунун алдын алууну камсыз кылуу.
Бул мезгилде ачуу, “жылытуучу” тамактардан баш тартып, “муздатууга” көңүл буруу зарыл. Энергетикалык продуктыларды кантип багыттоо керек? Негизги эреже: кара/кызылдын баары жылыйт, ачык/жашыл – муздатат. Ошондой эле сезондук азыктарды, жана жашылча-жемиштерди сиз жашаган аймакка мүнөздүү тандоо маанилүү.
Жашылчалар жана жемиштер :
Петрушка, кинза, рукола, райхон, жашыл пияз, артишок, редиска, брокколи, шпинат, капуста, кабак, спаржа, жашыл буурчак.
Жемиштер жана мөмөлөр:
Коон, дарбыз, бардык кызыл сезондук мөмөлөр (алча, кулпунай, малина, кулпунай ж.б.), шабдалы, нектарин, кара өрүк жана кара өрүк, лайм / лимон.
Дан эгиндери:
Күрөң күрүч, бермет арпа, кара буудай, гречка, таруу.
Суусундуктар жана татымалдар:
Кокос суусу, чөп чай (ромашка, мелисса, малина жалбырактары, жалбыз, вербена), жашыл смузилер жана ширелер, матча латте, лайм суусу, кардамон, кориандр, жалбыз.
Суу:
Башка мезгилдерге караганда сууну 300-400 мл көп ичебиз. Курсту формула боюнча эсептөө оңой: 1 кг салмакка 30 мл. Маанилүү: суу муздак болбошу керек, бөлмө температурасында же андан жогору, антпесе биз денеге кошумча жүк берет: сууну өздөштүрүүдөн мурун, аны керектүү температурага чейин жылытуу керек.