Дарбыз – ашкабак үй-бүлөсүнө таандык чоң, ширелүү мөмө. Алгач Африкадан келген дарбыз сергитерлик даамы жана суусу көп болгондуктан дүйнө жүзү боюнча популярдуулукка ээ болгон. Калың жашыл теринин ичинде А жана С витаминдерине бай ачык кызыл же кызгылт эт, ошондой эле антиоксидант ликопен.
Дарбыздын пайдалуу касиеттери:
Гидратация: Дарбыз 90% суудан турат, бул денеңизди нымдуулукту сактоонун эң сонун жолу.
Пайдалуу заттар: Дарбыз А жана С витаминдерине, ошондой эле калий жана магнийге бай.
Антиоксиданттар: Курамында ликопен жана бета-каротин сыяктуу антиоксиданттар бар, алар клеткаларды зыяндан коргоого жардам берет.
Жүрөктүн саламаттыгын колдойт: Дарбыздагы калий жана антиоксиданттар кан басымын төмөндөтүп, жүрөк-кан тамыр системасынын ден соолугуна жардам берет.
Тамак сиңирүүнү жакшыртат: Курамында сиңирүүнүн жакшы болушуна шарт түзгөн клетчатка бар.
Дарбыз көбүнчө жаңы желет, ошондой эле салаттарда, суусундуктарда, смузилерде жана десерттерде колдонулат.