Грек жаңгагы – балкан жана түштүк-батыш Азиядан келген жаңгак тукумундагы дарактардын мөмөсү болуп саналат. Ал аш болумдуу жана тамак жасоодо кеңири колдонулган жегенге жарамдуу дандары менен белгилүү.
Жаңгактын пайдалуу касиеттери:
1. Азыктуулук баалуулугу: Жаңгак белок, клетчатка, витаминдерге (өзгөчө Е жана В витаминдерине) жана магний, фосфор жана цинк сыяктуу минералдарга бай.
2. Жүрөктүн саламаттыгы: Жаңгактар жаман холестеролду төмөндөтүүгө жана жүрөк-кан тамырлардын ден соолугуна жардам берген омега-3 май кислоталарын камтыйт.
3. Антиоксиданттар: Жаңгак антиоксиданттарга бай, клеткаларды эркин радикалдардын зыянынан коргойт.
4. Мээни колдоо: Жаңгактын курамындагы витаминдер жана минералдар когнитивдик функцияны жакшыртат жана мээнин саламаттыгына жардам берет.
5. Сезгенүүгө каршы касиеттери: Жаңгактын курамында организмдеги сезгенүүнү азайтуучу кошулмалар бар.
6. Салмакты жөнгө салуу: жаңгак курамында белок жана клетчатка көп болгондуктан, жаңгак токчулук сезимин пайда кылып, табитти жөнгө салат.
Колдонмо:
Жаңгак көбүнчө тамак жасоодо колдонулат: бышырылган тамактарга, салаттарга, соустарга жана десерттерге кошулат. Алар чийки же пайдалуу тамак катары да жесе болот.
Көптөгөн ден-соолукка пайдасы жана даамдуу даамы менен жаңгак дүйнө жүзү боюнча көптөгөн маданияттарда популярдуу тамак бойдон калууда.