Герань гүлү (пеларгония) сыртта жана үйдө өсүүчү өсүмдүк. Ал көпкө чейин соолубаган же түшпөй турган көп түстүү сфералык гүлдөрү менен көңүл бурат. Сабактардагы оюлган жалбырактары түстүү тоголок бүчүрлөр ажарлуу фон түзөт.
Үйдө герань өстүрүү абдан жөнөкөй.
Герань гүлү кереметтүү гүлдөш үчүн, ал орточо түшүмдүүлүк топуракта өсүшү керек. Абдан аш болумдуу топурак жашыл массанын активдүү өсүшүнө түрткү болот, ошондуктан бадал өзүнүн кооздук көрүнүшүн жоготот. Идишине келсек, ал ар кандай материалдан жасалышы мүмкүн, эң негизгиси, түбүндө сынган кирпичтен же керамзиттин сыныктарын салып коюу керек.
Жарык жана температура
Герань күн нурун сүйгөн жана андан пайда ала турган бир нече гүлдүү бөлмө өсүмдүктөрүнүн бири. Төмөндө же көлөкө начар гүлдөшүнө алып келет. Багбанчылар бир калыпта өрчүш үчүн гүлдүн идиштерин өз огунун айланасында мезгил-мезгили менен айлантууну сунушташат. Кеч күздө жана кышында, күндүзгү убакыт кыскарганда, герань жарыктандырылышы керек, антпесе жалбырактары соолуп баштайт. Жайында температура 20-25°С, кышында 10-15°Сге чейин өзгөрүшү мүмкүн.
Сугаруу жана нымдоо
Герань үзгүлтүксүз сугаруу менен гүлдөйт. Негизгиси, топурактын суу басып кетишине жол бербөө үчүн аны ашыкча кылбоо. Гүлдү тазаланган же жөн эле отургузулган суу менен сугарган жакшы, бирок жамгырдын суусу да ылайыктуу. Тынчтык мезгилинде сугаттын графиги эки эсеге кыскарат. Өсүмдүк жаздын ортосунан күздүн аягына чейин жарым айда бир жолу азыктанат. Бул үчүн суюк жер семирткичтерди колдонуу жакшы. Бирок атайын жер семирткичтерди сатып алуунун кереги жок. Geranium йодид эритмесин оң жооп берет. Мындай азык аралашмасы узун жана жаркыраган гүлдөө менен өсүмдүктү камсыз кылат. Аны даярдоо үчүн бир литр суу жана бир тамчы йод керек. Ар бир үлгү бир убакта бул эритменин 50 мг гана керектелет. Аралашманы идишке өтө кылдаттык менен кошуу керек. Нормадан жогору же ашыкча кошулмалар гүлдүн тамырын чиритип салышы мүмкүн. Органикалык заттарга келсек, алар гераниге каршы.
Кесип, бутап туруу керек
Күзүндө герань бутоо башталат. Сабактарын ар бири 6-7 жалбырактан тургандай кылып кыркыңыз. Ошондой эле, тамырдын розеткасынан эмес, жалбырактын колтугунан өскөн бутактарды сөзсүз алып салыңыз. Ошондо пеларгония өтө активдүү жана тездик менен өсө баштайт. Бул учурда ар бир бутакта эки-үчтөн бүчүр калтырып, кайра кыркса болот. Ошол эле учурда, ал кесилген бутактарды ыргытып кереги жок. Аларды кыюу менен көбөйтүп, андан кийин өзүнчө идиштерге отургузууга болот. Кыштын алгачкы эки айы пеларгонияны кыркуу үчүн эң ыңгайлуу эмес.