Банан тропикалык Азия аймагына таандык жемиш. Бул таттуу даамы, аш болумдуу касиеттери жана колдонууга ыңгайлуулугу менен дүйнөдөгү эң популярдуу жемиштердин бири.
Банандын артыкчылыктарына тамак сиңирүүнү жакшыртуу, кандагы кантты көзөмөлдөө, жүрөк-кан тамыр ооруларынын коркунучун азайтуу, сөөктүн ден соолугун сактоо жана башкалар кирет. Мындан тышкары, банан ачкачылыкты кандырат жана эң сонун энергия булагы.
Банан жөнүндө дагы үч кызыктуу фактылар:
1) Таралышы жана популярдуулугу: банан дүйнөдөгү эң кеңири таралган жана популярдуу жемиштердин бири. Күн сайын дүйнө жүзү боюнча болжол менен 100 миллион тонна банан жейт.
2) Ар кандай түстөгү банандар. Дүкөндөрдө көргөн банандардын көбү сары болсо да, банандын кызыл, жашыл, кызгылт көк, ал тургай кара түрлөрү да бар.
3) Банандар – ботаникалык мөмөлөр: ботаникалык аныктама боюнча, банандар мөмө болуп саналат. Анткени алар гүлдөн келип, уруктарды камтыйт жана бир гүлдөн пайда болот.
Банандын курамында бета-каротин, альфа-каротин жана сууда эрүүчү А, С, В1, Е, К, В2, В3 (РР), В4, В5, В6 жана В9 витаминдери бар. Бул тропикалык жемиш минералдарга бай – кальций, темир, магний, фосфор, калий, натрий, цинк, жез, марганец, селен жана фтор.