Арчанын касиеттери жалаң эле дарылык менен чектелбейт, ал ошондой эле дээрлик бардык эт тамактарынын, соустардын, сорпонун, жашылча татымалдарынын даамын толуктап, укмуштуудай сезе турган жыпар жыттуу татымал болуп саналат. Ал эми үй ичинде өрттөлгөн бул өсүмдүктүн бир бутагы үйдө көпкө жагымдуу жыт берип, зыяндуу микроорганизмдерди жок кылат.
Жарыктанган арча бутактары контейнерлерде түтөтөт, турак жайларды, жертөлө, кампаларды дезинфекциялайт. Арча чайырынан лак даярдалат. Үй шартында арча мөмөлөрү квас, пиво, мөмө-жемиш суусундуктары, кисель, ар кандай алкоголсуз суусундуктар, туздоо жана туздоочу азыктарды жасоодо колдонулат.
Эмне үчүн арчаны өрттөш керек?
Турак-жайды коргоо жана тазалоо үчүн арчанын бутагын күнүгө жатар алдында өрттөшөт. Ал үчүн күлү түшпөсүн, зыяны тийбесин деп кандайдыр бир тарелканын үстүнө бутак жагылат да, үйдү кыдырып, жыттанып жаткан арчанын жытын таратышат.