Абрикостун мекенин так аныктоо өтө кыйын. Бир версия боюнча Армениядан келген соодагерлердин аркасы менен жайылган. Мындай пикир Байыркы Грецияда жана Римде өрүк “армян алмасы” деп аталганына негизделген. Болгону миң жыл мурун бул жемишти араб окумуштуулары да аташкан.
Буга чейин Арменияда өрүк улуттун символу катары эсептелинет. Ал тургай бул өлкөдө өтүп жаткан кинофестивалды да “Алтын өрүк” деп аташат.
Орусча мөмөнүн аталышы 18-кылымда голланд тилинен алынган. Латын тилинен түпнуска булак “эрте” деп которулган. Анткени бул жемиштер чындап эле тез бышат. Бир нече убакыт бою өрүк жана шабдалы “эрте бышкан” жана “кеч бышкан” деп аталып калган.
Өрүктүн пайдасы
Абрикос каротиноиддердин көптүгүнө байланыштуу ушундай ачык кызыл түскө ээ. Алар теринин абалын, көрүүсүн жакшыртат, ошондой эле клеткаларды картаюудан коргойт.
Өрүктүн курамында калий көп. 100 грамм кургатылган жемиштер бул микроэлементке болгон суткалык керектөөнүн 70%ын гана камсыздайт.
Өрүктүн кабыгы да, өзөгү да күчтүү антиоксидант таасирге ээ. Бул жемиш жеп клеткаларга агрессивдүү эркин радикалдардын зыяндуу таасирин азайтууга жардам берет.
Жапон окумуштуулары атүгүл өрүктүн экстрактысынын рак шишиктеринин өсүшүнө тоскоол болоорун аныкташкан. Эксперименттер жеке клеткаларга да, организмдерге да жүргүзүлдү. Экстракт меланомадагы теридеги метастаздарды басуу үчүн табылган. Сезимтал уйку безинин жана сүт бездеринин рак клеткалары болгон. Ошол эле учурда дени сак клеткалар абрикостун экстрактысына эч кандай реакция кылган эмес.